nlen Login My Babel
Blog

Blog

Hoe kun jij jouw buitenlandse partner helpen met Nederlands leren

Hoe kun jij jouw buitenlandse partner helpen met Nederlands leren

Geschreven door Docent Nederlands Wim Tersteeg

Carmen uit Spanje

Johan heeft een Spaanse vriendin, Carmen. Ze hebben elkaar op vakantie ontmoet. Carmen is naar Nederland gekomen en woont nu bijna een jaar samen met Johan in Nederland. Ze heeft de afgelopen maanden intensief Nederlands geleerd en gaat binnenkort Staatsexamen NT2 (Nederlands als tweede taal) doen. Carmen spreekt al heel redelijk Nederlands en begrijpt veel.
En wat spreken Carmen en Johan met elkaar? Engels, of Spaans. En Nederlands dan? Bijna nooit, want dat zijn ze niet gewend. Gelukkig kan Carmen haar Nederlands oefenen met haar schoonouders, want die spreken geen Spaans en bijna geen Engels. Sinds kort zit ze ook bij een sportclub, waar haar vrienden wel Nederlands met haar spreken.

Radjan uit India

Radjan komt uit India en is ICT-specialist. Hij werkt hier voor een internationaal bedrijf. Voertaal? Engels natuurlijk, maar Radjan wil ook graag Nederlands leren spreken. Niet direct nodig voor zijn werk, maar wel belangrijk voor zijn sociale contacten en om hier in te burgeren. Dus volgt Radjan een beginnerscursus Nederlands en inmiddels begint hij eenvoudige gesprekken te begrijpen en in korte zinnen te spreken. Maar als hij in zijn beste Nederlands aan een Nederlandse collega vraagt: “Kun je me helpen met Nederlands?”, is het antwoord: “Of course, what do you want to know?”. ‘s Avonds gaat Radjan wel eens op bezoek bij zijn buren, een bejaard echtpaar. Ze spreken nauwelijks Engels, dus gaat het gesprek in het Nederlands; moeizaam, in korte zinnen, met handen en voeten, maar Radjan kan zo wel zijn Nederlands oefenen!

Wat kun je zelf doen?

Herken je één van bovenstaande situaties? Welke taal spreek je zelf met je buitenlandse partner, je collega of je buren? Hij of zij doet een cursus Nederlands en spreekt nu een beetje, of misschien al heel redelijk Nederlands. Tijdens de lessen bij Babel is de voertaal Nederlands, ook in de beginnerscursussen, hoe gebrekkig dat ook nog gaat. De docent vertaalt wel eens een woord, maar spreekt vanaf het begin zoveel mogelijk Nederlands.

Natuurlijk zal een cursist wel eens een vraag stellen in het Engels of in een andere taal, maar de docent geeft zoveel mogelijk in het Nederlands antwoord. Cursisten spreken in het begin misschien zelf nog niet veel Nederlands, maar dat wordt continu gestimuleerd tijdens de opdrachten in de les.

Een handicap, of belemmering (om maar een Nederlands woord te gebruiken) voor de cursisten is dat er maar één Nederlander in de cursus zit: de docent. De docent kan niet constant gesprekspartner zijn van elke cursist. Het is dus heel belangrijk dat cursisten buiten de les veel Nederlands spreken. Dat doen ze vaak al met hun nieuwe vrienden uit de cursus, maar ja.. dat zijn ook allemaal buitenlanders. Veel beter is het natuurlijk als ze een Nederlandse gesprekspartner hebben.
And there’s where you come in! Eh, sorry, ik bedoel, nu ben jij aan de beurt! Kijk naar de schoonouders en sportvrienden van Carmen, of de buren van Radjan: zij geven het goede voorbeeld.

Vier tips

Hieronder een paar tips om je buitenlandse partner, collega of kennis te helpen.
Kleine moeite, groot plezier!

Spreek regelmatig Nederlands met elkaar. Als jullie dat niet gewend zijn, kun je bijvoorbeeld een bepaald moment van de dag afspreken om Nederlands te spreken zoals tijdens de lunch, of na het werk bij een borrel in de kroeg.

Leg woorden en begrippen uit in eenvoudig Nederlands in plaats van ze te vertalen. Hoe meer Nederlands je partner hoort, hoe beter.

Help je partner met de juiste woordkeus. Ook al ben je geen taaldocent, je bent wel
expert van de Nederlandse taal, zeker als het gaat om spreektaal. Geef instructies zoals: ‘Nee, zo zeggen we dat niet, je kunt het beter zo zeggen’ , of ‘Nee, dat is niet het goede woord, gebruik het woord …’.

Weet je het antwoord op een (grammaticale) vraag niet? Geen probleem, verwijs door naar de docent Nederlands.

De docent zet het Nederlands van jouw partner op de rails en zorgt dat hij of zij op de verschillende stations kan overstappen, maar jij bent een belangrijke reisgezel.

Reis met je partner mee, en dan liefst niet in een stiltecoupé!


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!