nlen Login My Babel
Blog

Blog

EK-voetbal: ideaal gespreksonderwerp tijdens zakendoen.

EK-voetbal: ideaal gespreksonderwerp tijdens zakendoen.

Geschreven door: Wim, docent Nederlands.

Er staat weer een mooie sportzomer voor de deur. In augustus worden de Olympische Spelen gehouden in Brazilië, en daarvoor twee grote sportevenementen met Frankrijk als strijdtoneel. In juli is er natuurlijk de Tour de France (die afgelopen jaar startte in Nederland en zo’n fantastische promotie was voor de stad Utrecht), en vanaf 10 juni het EK voetbal.
Internationale sportevenementen, en zeker grote voetbaltoernooien, zijn een ideaal gespreksonderwerp als u zaken doet met relaties in Europa of wereldwijd. Dus de komende zomer krijgt u weer de mogelijkheid om uw internationale klantenkring flink uit te breiden en misschien wel grote deals te sluiten.

Het EK-voetbal is het eerstvolgende evenement dat u een uitgelezen kans biedt om te scoren in ‘international business’. Voetbal is wereldwijd de meest besproken sport, de sport wordt gevolgd door de meest uiteenlopende mensen, jong of oud, arm of rijk, hoog of laag opgeleid, het maakt niet uit. Voetbal verbroedert (tenminste, dat is de bedoeling) en een gesprek over een spectaculaire wedstrijd breekt het ijs. Culturele verschillen spelen geen rol meer, en voor u het weet is die mooie businessdeal binnen!

Voor Nederlandse bedrijven is er echter wel een situatie ontstaan die heel onwennig is: op het komende EK is Nederland de grote afwezige!
Hoe snel kan het gaan? Twee jaar geleden maakte ons nationale voetbalteam nog indruk tijdens het WK in Brazilië. In de openingswedstrijd speelden we voormalig wereldkampioen Spanje helemaal van de mat en bereikten we geheel onverwacht de halve finale. Die werd weliswaar verloren, maar we werden derde door gastland Brazilië (toch ook geen kleintje in de internationale voetbalwereld) met 3-0 te verslaan.
En nu is het ons nationale team niet eens gelukt om zich voor het EK te kwalificeren, terwijl landen als Albanië, IJsland, Wales en Noord-Ierland wel van de partij zijn. En misschien nog wel pijnlijker: België doet ook mee en is zeker niet kansloos voor de eindzege.

Een frustrerende situatie, heel vervelend voor Nederland…of misschien toch niet? Is dit een bedreiging bij het zakendoen, of juist een kans? Een kans, jazeker!
Dit is dé kans om u als Nederlander eens anders op te stellen dan men van u gewend is. Men kent u als een weliswaar betrouwbare, maar ook nogal directe en soms zelfs arrogante handelspartner. Welnu, in relatie tot het EK-voetbal is er deze keer even geen plaats voor ‘Dutch arrogance’. Het devies is: stel u bescheiden op en strooi met complimenten!
Enkele suggesties ter inspiratie:

  • Doet u zaken met een Albanees bedrijf, zeg dan terloops dat ze Europees kampioen worden (zelfs als ze hun openingswedstrijd verliezen), en u zult zien: de Albanezen sluiten u in hun armen!
  • Bent u op zakenreis in IJsland, spreek dan nogmaals uw respect uit over de wijze waarop Ijsland Nederland overklaste tijdens de kwalificatiewedstrijden. Het tekenen van een miljoenendeal is daarna nog slechts een formaliteit.
  • Probeert u een businessdeal te sluiten met één van de favoriete landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland), dan volstaat de volgende opmerking: ‘Ik heb al een kaartje gekocht voor de finale. Ik ben benieuwd wie dan jullie tegenstander is.”

Mocht het deze zomer toch niet helemaal lukken met de deals, of mocht u zich nog beter willen voorbereiden, dan kunt u altijd bij ons terecht. Zo bieden we onder andere verschillende cursussen Zakelijk Engels aan.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!