nlen Login My Babel
Blog

Blog

Dichten 2.0

Dichten 2.0

Door: Simone, docent Nederlands

‘Mam, wanneer mag ik mijn schoen zetten?’
Zodra de pepernoten in de schappen van de supermarkt liggen, begint het bij mijn kinderen te borrelen: Sinterklaas komt weer in het land!
En hoewel de discussie rondom de zwarte knecht van de goedheiligman me de laatste jaren best wat hoofdbrekens bezorgt, geniet ik ook altijd met volle teugen… vooral van het dichten!

Sinterklaasgedichten zijn van oorsprong bedoeld om de ontvanger een tikkie te plagen. De blunders die hij het afgelopen jaar begaan heeft, worden hem nog eens fijntjes voorgehouden en dan… eind goed, al goed. Sint en Piet eindigen hun verhaal steevast met een catharsis om de avond extra feelgood te maken.
Hoe jammer is het dan als die verhalen stuk voor stuk opgetekend zijn in slaapverwekkend gepaard rijm, beginnend met de welbekende zin ‘Sint zat te denken…’?! Zeg nou zelf: dat is toch zonde van het heerlijke avondje?

Ik weet heus wel: niet in ieder mens schuilt een getalenteerde Rijmpiet. Niet iedereen heeft tijd en zin om de levensloop van zijn naasten op een originele manier op papier te zetten, maar toch… de uitdrukking is niet voor niets ‘dichterlijke vrijheid’.
Ik roep iedereen bij deze dan ook op dit jaar lekker los te gaan. Schrijf eens een Sinterklaasgedicht 2.0!

Om je op weg te helpen, geef ik je hierbij wat tips en tricks:

– Gebruik een ander rijmschema, bijvoorbeeld gekruist rijm (de even regels rijmen op elkaar en de oneven regels), of omarmend rijm (regel 1 en 4 rijmen en regel 2 en 3).

– Voor kinderen die nog maar net kunnen lezen, schrijf je gedichtjes van twee zinnetjes die een hint geven over het cadeau.
Gebruik niet meer dan zes woorden per regel en geen woorden van meer dan twee lettergrepen.
Plak op elk pakje zo’n minigedicht.

Voorbeeld: Max wint graag. Zeker wel! / Maar wint hij ook dit spel?

– Voor kinderen die goed kunnen lezen, zijn ‘gatenteksten’ van Gumpiet erg leuk: gum in je gedicht aan het eind van een regel soms een woord – .
Nu maar afwachten of de lezer het woord kan raden!

– Heb je een beelddenker of puzzelfanaat in huis? Geef hem/haar een rebus. Bijkomend voordeel: Twee of vier regels is genoeg, want anderen willen ook nog een gedicht voorlezen!
Kun je niet goed tekenen?
Knip dan de plaatjes die je nodig hebt uit een oud
t+ s=d + .

– Voor een talenwonder schrijf je in het Engels / Frans / Duits enz.
Doe het gerust fonetisch en strooi met onzinwoorden, zoals bijvoorbeeld Paul de Leeuw dat doet in ‘Vlieg met me mee’.
Serieus aan onze talen werken, doen we na Sints verjaardag bij Babel wel weer!
– Een gedicht schrijven voor iemand die een zeer gematigd (lees: saai) leven leidt, is geen probleem.
Verdiep je in één van zijn/haar bezigheden en schrijf een gedicht over alle stappen die daarbij horen. Verwerk de motieven van de hoofdpersoon erin.

Voorbeeld: De tuin aanharken, altijd fijn / je komt nog ‘es buiten / hoort de vogeltjes fluiten / ‘t is bovendien goed voor je lijn.
– Kom je toch weer uit bij het oude, vertrouwde gepaard rijm? Kies dan voor een mooie, creatieve opmaak. Schrijf je gedicht in de vorm van een bloem, hart of

De pepernoten lijken hier in huis inmiddels onderdeel van de schijf van vijf en bij de schoorsteen staan schoenen in alle maten klaar. Sint kan nu elk ogenblik arriveren, dus deze Rijmpiet gaat aan de slag.
Ik wens je alvast een gezellige Sinterklaasavond en tot die tijd: veel succes met dichten 2.0!


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!