nlen Login My Babel
Blog

Blog

Bruggen bouwen met interculturele communicatie

Bruggen bouwen met interculturele communicatie

Geschreven door Fanny, docent interculturele communicatie

Sinds 2001 woon ik, Belgische, in Nederland, daarvoor heb ik een hele tijd in China gewoond. De stap van België naar China was erg soepel gegaan. De Chinese bedrijfscultuur had op het gebied van beleefdheid en directheid en hiërarchie veel overeenkomsten met België. Als sinoloog was ik ook voorbereid op de verschillen die ik zou tegenkomen. Ik dacht bij mezelf dat de stap vanuit China naar Amsterdam erg gemakkelijk voor me zou zijn! Dat “gemakkelijk” bleek toch wat minder snel te gaan dan ik had verwacht. Mijn plekje zoeken in Nederland duurde een paar jaar. De meeste moeite had ik met de directe communicatie, het egalitaristische en het overal een mening over hebben. Dat was ik als Belgische niet gewend. In plaats van het waarom te bevragen, ging ik behoorlijk invullen. Jaren later ontdekte ik het IJsberg model of culture en bleek ik daarin de verklaringen te vinden voor hoe ik mijn immigratie had beleefd.

De valkuil is dat Nederland en België buurlanden zijn en we dezelfde taal spreken, waardoor we van elkaar denken dat de verschillen toch niet zo groot kunnen zijn en integratie heel gemakkelijk gaat. Niets is minder waar, volgens Hofstede zijn België en Nederland de twee buurlanden met de grootste culturele verschillen. Nu jaren later, ben ik helemaal gesetteld in Nederland. Ik train en coach Nederlanders, Belgen en mensen van andere culturen. Meer en meer kom ik erachter dat de ruis in interculturele communicatie vaak te maken heeft met je eigen waarden, normen, invullingen, percepties onder de waterlijn maar ook de context. Je richt je als persoon op wat je ziet en vult het waarom van wat je ziet in vanuit je eigen visie, perceptie en waarden.

Nu heb ik ondertussen kleine kinderen, die ik op zijn Amsterdams opvoed. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik toch waarden doorgeef die typisch Belgisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan beleefdheid naar ouderen toe, in plaats van jezelf te profileren. Die zijn toch ergens geprogrammeerd.Ik krijg van Nederlandse ouders dan ook vaak complimenten over het feit dat mijn kinderen zo beleefd zijn. Ik probeer mijn kinderen mee te geven dat België een ander land is en daar dingen anders gaan, zodat ze goed kunnen aansluiten bij hun Belgische familie. Laatst zei mijn zoontje tegen me dat het hem rijk maakte, die verschillende culturen, en zo is het ook. Terugkijkend op mijn immigratie naar Nederland kan ik ook eerlijk zeggen dat het me ontzettend heeft verrijkt, in de Nederlandse en Belgische cultuur zitten immers zo veel mooie dingen. Daarom geniet ik ook zo ontzettend van het geven van workshops/lessen in interculturele communicatie, want de inhoud gaat niet alleen over de verschillen en de overeenkomsten maar het is ook bruggen bouwen.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!