nlen Login My Babel
Blog

Blog

Beproeving

Beproeving

Geschreven door Peter J. van Dijk

verzorgt bij Babel naast lessen NT2-Nederlands ook een cursus creatief schrijven.

Het relaas van Abatunde Ngo (‘Jij zegt Tunde.’) kent vele verschrikkingen. Allereerst zijn er die welke hij in zijn thuisland heeft moeten ontberen. Daarover wil hij niet spreken. Toen kwam de duur betaalde overtocht in een gammele rubberboot, die in plaats van de toegestane twaalf passagiers tweeëndertig vluchtelingen herbergde. Van de Libische kust naar Lampedusa ging het, vandaar naar Sicilië en vervolgens door Europa. Hij is al zijn mede-opvarenden uit het oog verloren; sommigen zal hij nooit meer zien…

Hem is gelukt waar een ieder van droomt, maar wat voor slechts weinigen werkelijkheid wordt: met hulp van menslievende organisaties een kamer en een baantje verwerven in een welvarend Westers land.

Maar nu is er een nieuwe kwelling: de Nederlandse taal.
Het begon met de en het en een. ‘Waarom?’ vroeg hij mij want hij kende inmiddels enige vraagwoorden. Het verschil tussen niet en geen kwam hem ook overbodig-ingewikkeld voor en dan de uitspraak van de tweeklanken… ‘Waarom samen als niet hoeft?’ De constructie van de zin en dan vooral de bijzin vindt hij ook nodeloos gecompliceerd. ‘Why not like the English people do?’ Ik knik instemmend. Heeft hij niet gelijk? En zo wijst Abatunde me op meer netelige kwesties in onze taal. ‘Waarom omdat als er want is? Waarom jij kunt naast jij kan? En dan dat gekke gedoe met de klok: 9.35 uur is vijf over halftien. ‘Jullie doen moeilijk waar makkelijk kan.’ Ik wijs hem op het ontbreken van het woordje het. ‘Domme woordje het,’ reageert hij. ‘Het regent, het sneeuwt, het hangt ervan af…’ Ik geef hem een compliment vanwege die laatste frase, maar dat had ik misschien beter niet kunnen doen. Abatunde vervolgt: ‘Ook heel vreemd: zich-werkwoorden, waarom zich?, en scheidbare werkwoorden: ik vraag mij af en jullie vragen je af. Niet nodig, mij en jullie. En dan spreek ik nog niet over er! Vreselijk: ervoor, erop, erin, ik heb er twee, er loopt een vrouw, ik ben er geweest, er wordt gebeld… Jullie doen echt moeilijk, zeg.’ ‘Je hebt gelijk, Abatunde,’ kom ik hem tegemoet. ‘Maar het fijne van jou is (en ik zie zijn mooie witte tanden nu lachen: ‘Zonder w!’) dat je al die zaken zo langzamerhand behoorlijk onder de knie gaat krijgen.’ ‘Weer dom,’ zegt hij, ‘niet onder knie maar in hoofd.’ Andermaal moet ik hem hoofdknikkend gelijk geven. ‘Het is fijn jou les te mogen geven, Abatunde, en te ervaren hoe goed jij leert.’ ‘Zeg maar Tunde’, besluit hij.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!