nlen Login My Babel
Blog

Blog

5 Tips om effectief te onderhandelen

5 Tips om effectief te onderhandelen

Geschreven door docent Imre

Onderhandelen doen we dagelijks. Met collega’s en klanten, maar ook thuis. Het kan over van alles gaan, zoals de prijs van een product of hoe een opdracht uitgevoerd moet worden. Het beste uit een onderhandeling halen kan uitdagend zijn. Hierbij een aantal praktische tips van onze trainer Imre Végh.

Tip 1: Denk in belangen

Wie het beste bluft, wint. Bent u geen bluffer? Denk niet alleen aan uw eigen belang, maar ook aan het belang van de ander. Dring aan op een oplossing die recht doet aan beide belangen.

Tip 2: "Speak softly...

Onderhandelingen zijn nooit 100% rationeel. Emoties, gezichtsverlies en ego spelen een grote rol. Spreek daarom met zachte woorden. Investeer altijd in de relatie. U wilt immers iets van hem. De simpelste manier om in de ander te investeren is door begrip te tonen voor zijn standpunt. Begrip tonen betekent niet dat u het eens hoeft te zijn met de ander. U laat simpelweg zien dat u de ander respecteert.

Tip 3: ... and carry a big stick"

U kunt altijd “nee” zeggen. Durf grenzen voor uzelf te stellen, welke uitkomst is onacceptabel? Wees daar ook duidelijk over. Als u er zelf niets bij wint, is het geen deal!

Tip 4: Onderhandel traag

Laat u niet onder druk zetten. Zolang er geen deal is, is er geen deal. Slaap er nog eens een nachtje over. Loop alle voorwaarden goed door. Kijk of het goed voelt. Overleg met collega’s. Laat u nooit dwingen om haast te maken.

Tip 5: Maak de ander verantwoordelijk

Een ‘nee’ van uw onderhandelingspartner hoeft geen nee te blijven. Vraag: “onder welke voorwaarde zou u hier wel mee akkoord kunnen gaan”? Niets is zo frustrerend als een passieve onderhandelingspartner. Zet hem aan het werk! Vraag de ander om een voorstel te doen wat volgens hem recht doet aan beide belangen. Zo voorkomt u dat hij zich passief ingraaft in zijn eigen standpunt.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!