nlen Login My Babel
Blog

Blog

3 voorbeelden van goede internationale communicatie

3 voorbeelden van goede internationale communicatie

Door: Marc, Directeur Babel.

Dat internationale handel voor Nederland belangrijk is, zal voor velen niet als een verrassing komen. Minder mensen weten dat Nederland wereldwijd op de derde plek staat van landen met de beste faciliteiten voor internationale handel. Onze fysieke en digitale infrastructuur behoren tot de beste ter wereld. Alleen Singapore en Hong Kong scoren net iets beter.

Het is dan ook logisch dat de internationale handel de afgelopen vijf jaar steeds verder is toegenomen. Er zijn maar weinig landen die zoveel importeren en exporteren als Nederland. Bijzonder is dat we in Nederland veel meer exporteren dan we importeren; we hebben het zevende handelsoverschot in de wereld en van de EU-landen staan we zelfs op de tweede plek. Dit duidt (onder meer) op een uitstekend concurrerend vermogen. En dus op kansen.

Wat heeft dit alles te maken met Babel? Internationaal zakendoen vereist uiteraard een goede taalvaardigheid en uitstekende interculturele vaardigheden van (een deel van) de medewerkers en bestuurders. Omdat de internationale kansen voor Nederlandse bedrijven nog steeds groeien zetten steeds meer ondernemers de stap naar internationaal zakendoen. Wij zien het als een uitdaging om deze bedrijven heel gericht te begeleiden bij deze stap. Geen one-size-fits-all, maar per situatie, bedrijfsonderdeel, team of medewerker een persoonlijke oplossing. Daar zijn wij goed in, denken we.

Internationale communicatie door bestuurders

De landen waar Nederland het meeste handel mee drijft zijn de buurlanden: Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat de handel met ontwikkelingslanden (bijv. Togo, Senegal en Guinee) de afgelopen jaren explosief is gegroeid; een verdrievoudiging in acht jaar tijd. De talen van de handelspartners zijn met name belangrijk voor de uitvoerende onderdelen van een organisatie. Bestuurders van internationaal opererende organisaties gebruiken steeds vaker Engels voor hun internationale contacten.

Alle AEX-genoteerde bedrijven zijn in mindere of meerdere mate internationaal actief en reflecteren zo de internationale handelsgeest van Nederland. In een tijd waarin transparantie en verantwoording naar het publiek belangrijke onderwerpen zijn voor (grote) ondernemingen worden door bestuurders steeds vaker online video’s gebruikt om te communiceren met klanten en aandeelhouders. Wij bestudeerden de video’s van een aantal topbestuurders en komen tot de volgende inspirerende (en zeker niet-representatieve) top 3:

Lard Friese
CEO bij Nationale Nederlanden Group

Ben van Beurden
CEO bij Shell

Ralph Hamers
CEO bij ING Groep


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!